TIEDOTE: Valitet­ta­vasti konserttia joudutaan siirtämään vuoden 2022 puolelle korona-altis­tu­misten vuoksi. Viime vuonna ostetut liput kelpaavat sellai­sinaan uuteen konserttiin, jonka ajankohta on sunnun­taina 13.11.2022 kello 18.00 Espoon Olarin kirkossa. 

 

______

Espoon Olarin kirkkoon on katettu kiinnostava kokonaisuus kansal­lis­sä­vel­tä­jämme, suuren nimen, akatee­mikko ja säveltäjä Joonas Kokkosen musiikkia. Elämmehän hän synty­mänsä 100-vuotis­juh­la­vuotta.

Oikeastaan nyt on syytä tupla­juhlaan. Syy selviää, kun luet tämän jutun.

Olarin kirkon konser­tissa on hieno tilaisuus nauttia kahden tasokkaan kuoron soinnista, kun kamari­kuoro Gloria ja kamari­kuoro Murto­sointu lyövät taitonsa yhteen. Kuorot esittävät konser­tissa Kokkosen Requi­emiin urkusäes­tyk­sellä. Uruissa on ihana­nainen Pauliina Hyry.

Pauliina Hyry esittää myös Joonas Kokkosen urkuteokset.

Kuoroja johtaa Seppo Murto ja solis­teina ovat sopraano Laura Leisma ja baritoni Joose Vähäsöy­rinki.

Requiem, sielun­messu, on eittä­mättä yksi Kokkosen pääteok­sista, vaikka monet tuntevat (ainoastaan) Joonas Kokkosen teoksista Viimeiset kiusaukset, joka on(kin) suuri suoma­lainen ooppera maallik­ko­saar­naaja Paavo Ruotsa­laisen elämästä.

– Requiemin synty­pro­sessi oli hidas ja vaival­loinen. Sävel­täjän vaimon, Maijan kuolema varjosti työtä ja toi oman tunne­la­tauksen teoksen tematiikkaan, pohtii Seppo Murto.

Requiem on sävel­letty suurelle orkes­te­rille, ja ehkä siksi sen esitykset ovat olleet valitet­tavan harvassa.

– Viitisen vuotta sitten valmistui kuitenkin säveltäjä Jouko Linjaman sovitus uruille, joka on antanut mahdol­li­suuden tänä vuonna 40-vuotis­juh­laansa viettä­välle teokselle erään­laisen uudelleen tulemisen. jatkaa Murto.

Tässä siis syy tupla­juhlaan. Niin paineinen kun Kokkosen Requiemin synty­his­toria onkin, on tämän teoksen sävel­tä­mi­sestä kulunut tänä vuonna 40 vuotta. Musiikin helmiä, joka ansaitsee tulla esille!

– Jouko Linjama itse epäili aluksi rikkaan orkes­te­ri­satsin taipu­mista uruille, mutta epäily oli turhaa. Tuloksena on hieno, selkeä ja soinnil­li­sesti antoisa kokonaisuus, luonnehtii Murto.

Varsi­nai­sesti vokaa­li­musiikkia Kokkonen kirjoitti melko vähän. Sellaiset teokset kuin Laudatio Domini sekakuo­rolle ja Missa a cappella kuuluvat vokaa­li­musiik­kimme huippuihin.

– Nyt konsert­timme alkupuo­lella kuullaan ensim­mäinen osa Laudatio Dominista, kertoo Murto.

Laudatio Dominissa soolo-osuudet laulaa sopraano Tiia Maria Saari, joka on myös kamari­kuoro Glorian laulajia.

 

Lux aeterna – Joonas Kokkonen 100 urku- ja kuoro­kon­ser­tissa on säveltäjä, akatee­mikko Joonas Kokkosen syntymän 100-vuotis­juh­la­kon­sertti. Konsertti on sunnun­taina 21.11.2021 Espoon Olarin kirkossa alkaen kello 18.00.

Lippuja saa ennakkoon Murto­soinnun verkko­kau­pasta. Ohjelman voi ottaa ovelta, kun lipun on ostanut ennakkoon verkko­kau­pasta. Lippuja saa myös ovelta. Hinta on 15/10 euroa.

Konsertin ohjelma:

 Lux aeterna (1974)

Hääsoitto (1968)

Surusoitto (1969)

Iuxta crucem (1979)

Laudate Dominum (1. osa teoksesta Laudatio Domini 1966)

soolo: Tiia Maria Saari

Requiem (1981)

Requiem aeternam

Kyrie eleison

Tractus

Domine, Jesu Christe

Hostias

Sanctus et Benedictus

Agnus Dei

In Paradisum

Lux aeterna

 

Requiem-käännökset ovat tässä.